12 Kasım 2013 Salı

İnsan Olmak

Bir düşünceye aşık olmak.. Ama en önemlisi at gözlüğü ile etrafa bakmamak, körü körüne bağlanmamak... Neyi savunuyorsan aksi düşüncesini de araştır, dinle, öğren. Öğrenmekten korkma! Salt düşüncelerle ilerleyemezsin.
Düşünceni, inandığın her neyse savunmaz mısın? Elbette  savunursun ama içi bomboş olur. Zorlandığın zaman 'o da böyle diyor' dememelisin, bırak kendi düşüncen olsun. Açık ol yeniliğe. Her şey değişir, zaman değiştirir. Sen bir akarsuda ikinci kez yıkanabilir misin? O su aynı su mu olur yoksa sen aynı sen mi?
İnandığın düşünceleri zamanla yenileyebilirsin evet zor ama imkansız değil. Tanı, araştır, kitap oku. Yenilikten korkma!
Kendine tek bir günah keçisi seçmek ne getirir sana? Yapamadığında, sen ters düştüğünde 'bu onun oyunu' dediğinde bu gerçeğe sen de mi inanırsın? Bu daha çok yenilgiyi kabul etmek değil midir?
Her şeyden önce konuşmayı, uslubu öğren. Seninle konuşmak kavgaya dönüşmesin, insan seni dinlemekten zevk alsın. Emir verici değil, öğretici ol. Herkesin doğrusu başka, herkes aynı düşüncede olamaz değil mi? Karşındakinin de düşünceleri var, onun doğrusu da kendine..
Sabırlı ol mesela, yeri geldiğinde susmak çok önemlidir. Boğaz bile yedi boğumdan oluşurken her düşündüğünü pat diye söylemek pekte hoş değil sanki..
Akılını kullan, araştır, oku!
Bir samandan farkın olsun.

2 yorum: